Ακαδημία Ουμανιστικών Μελετών Marsilio Ficino

Στιγμές και πρόσωπα της Αναγέννησης: Francesco Sforza Pallavicino και οι Ακαδημίες της Αναγέννησης

Χωρίς την επιστροφή στην αυταξία του κάλλους, του μέτρου και της αρμονίας, χωρίς το υπόβαθρο της απεριόριστης αγάπης και του έρωτα, χωρίς την ακόρεστη περιέργεια για την αλήθεια που αφορά τον άνθρωπο και το σύμπαν, χωρίς την ελευθερία στην έκφραση και τη δημιουργικότητα, όσο και να ικανοποιούνται οι άμεσες βιοτικές ανάγκες, ο άνθρωπος θα μένει κενός, ανισόρροπος και απογοητευμένος.
Η Ακαδημία Ουμανιστικών Μελετών Marsilio Ficino έχει σαν στόχο να ξαναφέρει στο φως τις λησμονημένες αξίες του Αναγεννησιακού Ουμανισμού και να προωθήσει ενέργειες και δράσεις για τη διάδοση των ιδεών αυτών. Οι δράσεις αυτές θα περιλαμβάνουν: προβολη μέσω του ιστοτόπου της Ακαδημίας άρθρων και κειμένων θέσεων που εντάσσονται στο ουμανιστικό πνεύμα, οργάνωση ομιλιών ελεύθερου διαλόγου, πρόσκληση επιστημόνων και φιλοσόφων για παρουσίαση της έρευνάς τους καθώς και την ηλεκτρονική έκδοση ενός περιοδικού στο τέλος της χρονιάς με άρθρα περί τέχνης, φιλοσοφίας και επιστήμης.
Η Ακαδημία είναι συνέχεια της Ομάδας Rinascimento, η οποία είχε ιδρυθεί κάτω από τα ίδια ιδεώδη, καθώς κρίθηκε αναγκαία η αναβάθμιση και επέκταση της όλης προσπάθειας λόγω των κρίσιμων συνθηκών της εποχής.

ManifestoΟργανωτική Ομάδα - Τακτικοί Συνεργάτες

Massimo Cazzulo, Δρ. Κλασικής Φιλολογίας University of Milan
Dirk Uwe Hansen, Dr. phil, Universität Greifswald
Andrej Kalaš, Professor of Philosophy, Comenius University of Bratislava, Δρ. Φιλοσοφίας
Ηλίας Βαβούρας, Καθηγητής ΕΔΙΠ Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Δρ. Φιλοσοφίας Α.Π.Θ.
Ρίτα Ναχμία Βεντούρα, M.A ECP, Ψυχολόγος Συστήματος Προσωποκεντρικής Προσέγγισης
Χάρης Βλαβιανός, DPhil in Politics and History, University of Oxford (Trinity College, Oxford)
Άννα Γρίβα, Καθηγήτρια ΣΕΠ Ε.Α.Π., Δρ. Ιταλικής Φιλολογίας Ε.Κ.Π.Α.
Μάρκος Δενδρινός, Καθηγητής Πληροφορικής και Ιστορίας & Φιλοσοφίας των Επιστημών Πανεπιστήμιο Δ. Αττικής, Δρ. Πληροφορικής Ε.Μ.Π.
Ευσταθία Δήμου, Δρ. Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Ε.Κ.Π.Α.
Ηλίας Κολοκούρης, Δρ. Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Ε.Κ.Π.Α.
Θεμιστοκλής Παναγιωτόπουλος, Καθηγητής Τεχνητής Νοημοσύνης, Computer Games, Ευφυών Εικονικών Περιβαλλόντων Πανεπιστήμιο Πειραιά, Δρ. Πληροφορικής Ε.Μ.Π.
Γιάννης Παπαγεωργίου, Μαθηματικός, Δρ. Μετεωρολογίας, Ερευνητής
Φοίβος Παπαδημητρίου, Καθηγητής Γεωγραφικής Πληροφόρησης Πανεπιστήμιο Δ. Αττικής, Καθηγητής Γεωγραφίας University of Tübingen, Δρ. Γεωγραφίας University of Budapest, Δρ. Γεωγραφίας University of Oxford.
Γεώργιος Λέων Προκοπίου, Διατελέσας Καθηγητής Αρχιτεκτονικής Μορφολογίας και Ρυθμολογίας του Τμ. Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π., Δρ. Μηχανικός Ε.Μ.Π.«Ως τώρα ο ανθρωπισμός γνώρισε δύο σημαντικές περιόδους. Η μία ήταν ελληνική και η άλλη αναγεννησιακή. Η δεύτερη κατέληξε στον Γαλιλαίο και στον Νεύτωνα. Τώρα ίσως μπαίνουμε σε μια τρίτη περίοδο νέου ανθρωπισμού. Δεν είναι αποδεκτές η ανισότητα και η δικτατορία. Νομίζω πως αυτός ο ανθρωπισμός θα περιλαμβάνει πιο συλλογικές εκδηλώσεις, αφού ζούμε σε μια κοινωνία με αυξημένες δυνατότητες επικοινωνίας. Ας ελπίσουμε ότι θα φτιαχτεί μια πιο ανθρωπιστική κοινωνία»
Από τη συνέντευξη του Ilya Prigogine (Nobel Prize in Chemistry, 1977) στο Βήμα


Ficino

*Image of Marsilio Ficino from a manuscript in the Biblioteca Medicea Laurenziana

Events


Η Ακαδημία Ficino οργανώνει και συμμετέχει σε διάφορες εκδηλώσεις που προωθούν άμεσα ή έμμεσα τους σκοπούς της.

Philosophy


Σημαντικά κείμενα στο πλαίσιο της φιλοσοφίας και της επιστήμης της Αρχαιότητας, του Μεσαίωνα, της Αναγέννησης αλλά και της σύγχρονης περιόδου.

Articles


Σημαντικά κείμενα στο πλαίσιο της μυθολογίας, της ποίησης, της λογοτεχνίας και της αισθητικής της Αρχαιότητας, του Μεσαίωνα, της Αναγέννησης αλλά και της σύγχρονης περιόδου.

Opinions


Κείμενα με τους προβληματισμούς των μελών και των φίλων της Ακαδημίας Ficino.

Journal


Ηλεκτρονικό Περιοδικό

Philosophy/Science links
Literature/Poetry links
Free Web Hosting