Category: Science.Astronomy

Topic: John Flamsteed

English version [Ακολουθεί και η ελληνική εκδοχή]

John Flamsteed (19 August 1646 - 31 December 1719) was an English astronomer and the first Royal Astronomer. His greatest achievements were the preparation of the catalog of 3,000 stars, the Catalogus Britannicus, and a star atlas, the so-called Atlas Coelestis, all issued after death. He also made the first recorded observations of planet Uranus , though he mistakenly recorded it as a '34 Tauri star'. The first astronomical observation of the planet was made in December 1690.

He also accurately calculated the solar eclipses of 1666 and 1668, and laid the foundation stone for the Royal Greenwich Observatory .







Ελληνική εκδοχή

Ο John Flamsteed (19 August 1646 – 31 December 1719) ήταν Άγγλος αστρονόμος και ο πρώτος Βασιλικός Αστρονόμος (Royal Astronomer). Τα μεγαλύτερα επιτεύγματά του ήταν η προετοιμασία του καταλόγου των 3000 άστρων, ο Catalogus Britannicus, και ένα άτλας αστέρων, ο λεγόμενος Atlas Coelestis, όλα εκδοθέντα μετά θάνατον. Έκανε επίσης τις πρώτες καταγραμμένες παρατηρήσεις του πλανήτη Ουρανού, αν και λανθασμένα τον κατέγραψε ως αστέρα '34 Tauri'. Η πρώτη αστρονομική παρατήρηση του πλανήτη έγινε από αυτόν τον Δεκέμβριο του 1690. Ακόμη υπολόγισε επακριβώς τις ηλιακές εκλείψεις του 1666 και του 1668, και έθεσε τον θεμέλιο λίθο για το Royal Greenwich Observatory.

Τον καιρό του οι περισσότεροι δάσκαλοι ήταν Πουριτανοί. Ο Flamsteed είχε μεγάλη γνώση λατινικών, απαραίτητη για την πρόσβαση στην επιστημονική βιβλιογραφία των ημερών του και μεγάλη αγάπη για την ιστορία, αφήνοντας το σχολείο τον Μάιο του May 1662. Η πρόοδος του στο Κολλέγιο Ιησουιτών στο Cambridge, μετά τη σύσταση του Διευθυντή του Derby School, καθυστέρησε γι κάποια χρόνια λόγω χρονίων προβλημάτων υγείας. Σε αυτά τα χρόνια βοήθησε τον πατέρα του στις επιχειρήσεις του και έμαθε από τον πατέρα του αριθμητική και τη χρήση των κλασμάτων, δημιουργώντας του έντονο ενδιαφέρον για τα μαθηματικά και την αστρονομία. Τον Ιούλιο 1662, ενθουσιάστηκε από το έργο του 13ου αιώνα του Johannes de Sacrobosco, De sphaera mundi, και την 12 Σεπτεμβρίου 1662 παρατήρησε την πρώτη του μερική έκλειψη ηλίου.

Τον Αύγουστο 1665, στα 19 του, έγραψε σαν ένα δώρο στον φίλο του Litchford, το πρώτο του άρθρο στην αστρονομία υπό τον τίτλο Mathematical Essays, που αφορούσε τον σχεδιασμό, τη χρήση και την κατασκευή ενός αστρονομικού τεταρτημόριου (quadrant), περιλαμβανομένων και πινάκων για το γεωγραφικό μήκος του Derby.Την 4η Μαρτίου 1675 ο Flamsteed διορίστηκε 'The King's Astronomical Observator' – ο πρώτος Άγγλος Βασιλικός Αστρονόμος με μια αποζημίωση £100 τον χρόνο. a year. Το έργο αυτής της θέσης ορίστηκε ως ‘rectifieing the Tables of the motions of the Heavens, and the places’.

Τον Φεβρουάριο 1676, έγινε δεκτός ως Μέλος της Royal Society, και τον Ιούλιο μετακινήθηκε στο Αστεροσκοπείο όπου και έζησε μέχρι το 1684, όπου διορίστηκε και κληρικός στο μικρό χωριό του Burstow, κοντά στο Crawley στο Surrey. Μελέτησε τους απλανείς αστέρες για να υπολογίσει το γεωγραφικό μήκος διαφόρων τόπων για την τελειοποίηση της Τέχνης της Ναυσιπλοΐας. Τον Ιούνιο 1675, ανακοινώθηκε η ίδρυση του Royal Greenwich Observatory, και ήταν ο Flamsteed που έθεσε τον θεμέλιο λίθο την 10η Αυγούστου. Παρέμεινε Βασιλικός Αστρονόμος μέχρι τον θάνατό του. Ετάφη στο Burstow, και το ανατολικό παράθυρο του ναού αφιερώθηκε σε αυτόν προς μνήμην του. Ως Βασιλικός Αστρονόμος ο Flamsteed εργάστηκε επί 40 χρόνια παρατηρώντας και κάνοντας σχολαστικές περιγραφές στον κατάλογο αστέρων του, που τελικά έφτασε σε τριπλάσιο αριθμό εγγραφών από τον προηγούμενο ουράνιο άτλαντα του Tycho Brahe. Φοβούμενος μη κατηγορηθεί για ανεπιβεβαίωτα δεδομένα, σφράγισε τις ημιτελείς καταγραφές του στο Greenwich. Το 1712, ο Isaac Newton, τότε Πρόεδρος της Royal Society, και ο Edmund Halley πήραν τα δεδομένα του Flamsteed και εξέδωσαν ένα πειρατικό κατάλογο αστέρων. Ο Flamsteed κατάφερε να μαζέψει τα 300 από τα 400 αντίτυπα και τα έκαψε.



Free Web Hosting