Math

Topic: Pierre-Simon Laplace

English version [Ακολουθεί και η ελληνική εκδοχή]

Pierre-Simon Laplace (1749-1827) was a leading French mathematician, one who accurately expressed the Laws of Heaven Engineering, the 'Newtonian French'.

In 1814 Laplace publishes what is known as the epitome of scientific determinism. It is a year of landmarks of optimism and utter confidence in the mental power of man and the faith of the omnipotence of mathematics and science, a century before they all collapse, due to the theorem of incompleteness of Goedel and the principle of indeterminacy of Heisenberg, as well as due to the manifestation of the atrocity of the human species through 20th century totalitarianisms.

He expressed accurately the laws of celestial engineering, passing from descriptive geometry to algebraic logic. He is also famous for the generalized differential operator (the so-called Laplacian), the generalized Laplace transform (containing as a special case the Fourier) and the Bayesian interpretation of Statistics.



Ελληνική εκδοχή

Ο Pierre-Simon Laplace (23 Μαρ 1749 - 5 Μαρ 1827) ήταν κορυφαίος Γάλλος μαθηματικός, αυτός που εξέφρασε με ακρίβεια τους Νόμους της Ουράνιας Μηχανικής, ο ‘Γάλλος Νεύτων’.

Το 1814 ο Laplace δημοσιεύει αυτό είναι γνωστό ως η επιτομή του επιστημονικού ντετερμινισμού. Είναι μια χρονιά ορόσημο της αισιοδοξίας και της απόλυτης εμπιστοσύνης στη νοητική δύναμη του ανθρώπου και την πίστη της παντοδυναμίας των μαθηματικών και της επιστήμης, ένα αιώνα προτού όλα αυτά καταρρεύσουν, αφενός από το θεώρημα της μη πληρότητας του Goedel και την αρχή απροσδιοριστίας του Heisenberg αλλά και την απογοητευτική εκδήλωση της θηριωδίας του ανθρώπινου είδους μέσα από τους ολοκληρωτισμούς του 20ου αιώνα.

«Μπορούμε να θεωρήσουμε την παρούσα κατάσταση του σύμπαντος ως το αποτέλεσμα του παρελθόντος του και ως αιτία του μέλλοντός του. Αν ένα νοήμον ον γνώριζε όλες τις δυνάμεις που θέτουν τη φύση σε κίνηση και όλες τις θέσεις όλων των στοιχείων που απαρτίζουν το σύμπαν, αν το ον αυτό είχε τη δυνατότητα να υποβάλει όλα αυτά τα δεδομένα σε ανάλυση τότε θα περιελάμβανε σε ένα απλό τύπο τα πάντα, από τις κινήσεις των μεγαλύτερων σωμάτων του σύμπαντος μέχρι αυτές των μικρότερων ατόμων. Για ένα τέτοιο ον τίποτα δεν θα ήταν πλέον αβέβαιο και το μέλλον ακριβώς όπως και το παρελθόν θα ήταν παρόν μπροστά στα μάτια του». (Pierre Simon Laplace, A Philosophical Essay on Probabilities).

Και λίγα λόγια για τα επιστημονικά επιτεύγματα για όσους δεν τον γνωρίζουν. Θεωρείται ο κορυφαίος Γάλλος επιστήμονας, το αντίστοιχο του Νεύτωνα. Οι νόμοι της Ουράνιας Μηχανικής εκφράστηκαν από αυτόν με ακρίβεια, περνώντας από την περιγραφική γεωμετρία στον αλγεβρικό Λογισμό. Είναι απίσης διάσημος για τον γενικευμένο διαφορικό τελεστή (τη λεγόμενη Λαπλασιανή), τον γενικευμένο μετασχηματισμό Laplace (που περιέχει ως ειδική περίπτωση τον Fourier) και την Bayesian ερμηνεία της Στατιστικής. Επίσης στην κοσμολογία του προαναγγέλλει την δυνατότητα ύπαρξης των μαύρων οπών, ως σωμάτων τέτοιας μάζας που δεν επιτρέπουν βαρυτικά τη διαφυγή ούτε του φωτός.



Free Web Hosting